Er zijn belangrijke stappen te zetten op weg naar toekomstbestendige visserij en de maritieme sector staat dan ook bol van innovaties. Tijdens de Maritieme Hack gaan we hiermee aan de slag. De Maritieme Hack zal gehouden worden van 6 tot 8 oktober tijdens de maritieme beurs, het Holland Fisheries Event in Urk. Maritiem betekent letterlijk ‘betrekking hebbende op zee’. Het is dus een veelomvattend begrip en een brede sector. Tijdens de hackathon zullen mensen uit het vakgebied diverse uitdagingen voorleggen. Samen met je team werk je aan een oplossing voor een van deze challenges. Wie gaat er als winnend team met de vangst vandoor? Beleef en proef de maritieme visserij tijdens deze hackathon!
Voor wie?
- Mbo- en hbo- en wo- studenten van maritieme opleidingen in Nederland en België.
- Studenten van andere opleidingen maar met interesse in de maritieme sector
- Professionals, zowel uit maritieme beroepssectoren als uit andere sectoren
- Programmeurs of andere specialisten uit de IT-sector
- Overheidsmedewerkers (o.a. ministeries van LNV, I&W, RVO en Rijkswaterstaat)
- Ngo’s (zoals natuur- en milieuorganisaties) of non-profitorganisaties
- Onderzoekers/wetenschappers
- Optioneel: maritieme docenten die teams kunnen begeleiden tijdens de hackathon
Wanneer en waar?
De Maritieme Hackathon vindt plaats te Urk op donderdagochtend 6 en eindigt zaterdagochtend 8 oktober op de maritieme beurs Holland Fisheries Event (fisheriesevent.nl). Lekkere maaltijden en overnachtingen ‘hacker stijl’ op toffe maritieme locaties worden verzorgd door de organisatie. Neem je zelf je slaapzak, laptop, zeemansbenen en de nodige adrenaline mee? Het vervoer heen en terug naar het event zijn niet inbegrepen.
Tijdens de hackathon overnacht je op een schip in de Urker haven. Hier word je wakker met het geluid van de meeuwen en de geur van gasolie! Toch gebaat bij een rustiger vaarwater? Het is ook mogelijk om op eigen kosten een B&B of hotel te boeken. Vraag de organisatie gerust om tips.
Pre-event 20 september : Op dinsdag 20 september vindt een pre-event plaats van 11.00 – 16.00 uur te Urk. Kom alvast in maritieme sferen tijdens een bedrijfsexcursie aan een visverwerkend bedrijf en luister naar experts die verschillende challenges zullen pitchen.
Programma
Waarom zou ik meedoen?
- Duik onder in de blauwe maritieme wereld die bruist van ondernemerschap en waar innovatie meer dan ooit nodig is
- Je leest en hoort vermoedelijk veel over Urk in de media. Dit keer mag je Urk van binnen uit ontdekken vanuit de vele kennis, rijke maritieme en visserij historie en waar ambacht en innovatie elkaar ontmoeten
- Een unieke kans om bedrijven te bezoeken, te spreken en de maritieme beurs aan te doen
- Het vergroten van je netwerk
- Een hackathon is niet alleen leerzaam om in teams samen te werken aan creatieve oplossingen in korte tijd, het is ook de ideale combinatie van fun, ontspanning en verrijking van je kennis
- Twee overnachtingen op unieke maritieme locaties te Urk en maaltijden worden geregeld.
De Challenges
- Vistechniek: Hoe kan er vanaf 2030 gevist worden op de Noordzee voor de soorten tong, schol en garnaal met minimale energieverbruik, zo selectief mogelijk (nauwelijks discards) en met minimale tot geen bodemberoering? – Pieke Molenaar (Wageningen Marine Research)
- Marktgericht vissen vanuit een (korte) keten: Hoe betrek je en realiseer je als visser een meerprijs in de markt van bewuste burgers en consumenten, met de vangst en verwerking van verantwoord voedsel uit de Noordzee in een (korte) keten? – Hendrik Kramer (schipper en eigenaar van MDV2 kotter), Michelle Boonstra (Good Fish Foundation)
- Voedselwinning op zee: Hoe stimuleren we voedsel uit de Noordzee met minimale impact op het ecosysteem en maximale potentie om de natuur lokaal te versterken? – Linda Planthof (Stichting de Noordzee)
- Data aan boord: Hoe staat de visser aan het roer met goud aan slimme data als gewenste bijvangst? Digitalisering en data aan boord waarbij de vissers de hoeders (blue stewards) op zee zijn en met slimme metingen meerwaarde opleveren aan betere voorspelbare vangsten, minder energieverbruik, lagere (onderhoud)kosten maar ook transparantie van schip tot schap en kostbare inzichten zoals klimaatverandering, visbestanden etc. – Pedro Rappe (Omni-C, DBmatic) & Niels Post (WeForSea)
- Techniek en ontwerp: Op welke manier gaat de visser van de toekomst de zee op? Met wat voor type schip en hoe wordt de vis gevangen, geconserveerd, verwerkt en getransporteerd? – Walter Harberden (Padmos)
Inschrijven
Deelname aan de Maritieme Hackathon is gratis. Het pre-event met meer uitleg over de hackathon en een bedrijfsbezoek vindt plaats op dinsdag 20 september. Meld je snel aan, want vol is vol! Voor degenen die nog twijfelen na het pre-event, inschrijven voor de hackathon kan uiterlijk tot en met 26 september a.s. Uiterlijk 29 september ontvang je van ons bericht of je definitief bent geselecteerd voor deelname onder andere afhankelijk van de maximaal beschikbare deelnemersplaatsen voor overnachting.
Contact
Mocht je nog vragen hebben, schroom niet om contact op te nemen via
- maritiemehackathon@wur.nl
- Geert Hoekstra – initiatiefnemer Practor visserij, innovatie & ondernemerschap (ROC Friese Poort), E: ffghoekstra@rocfriesepoort.nl. M:06-18203517 (werkzaam op donderdag en vrijdag)
De Maritieme Hackathon is een initiatief van Wageningen University & Research en het practoraat Visserij, Innovatie en Ondernemerschap (onderdeel van ROC Friese Poort Urk) en wordt mede georganiseerd door FarmHack.
Oproep aan maritieme opleidingsmanagers en scholen
Oproep aan maritieme opleidingsmanagers en scholen
Een hackathon is een fenomeen dat uit de IT-wereld afkomstig is. Softwareprogrammeurs ontmoeten elkaar om samen te programmeren en een systeem te ‘hacken’. In tegenstelling tot wat je zou verwachten, hoeft een hackathon lang niet altijd te betekenen dat je in systemen gaat inbreken. In een snelkookpan ga je namelijk tijdens een hackathon aan de slag om een bepaald probleem te tackelen. Je gaat op zoek naar nieuwe manieren als team waarin ieder vanuit zijn of haar eigen achtergrond en expertise bijdraagt aan de creatieve ideeën en oplossing
Het ROC wil maritieme scholen uit Nederland en België dan ook in het bijzonder aanmoedigen en uitnodigen hun studenten en docenten vrij te roosteren om deel te kunnen nemen aan deze hackathon inclusief bedrijfsbezoek(en) als excursie en een bezoek aan de maritieme beurs (Holland Fisheries Event) op die 6-8 oktober 2022. De hackathon kan zelfs onderdeel zijn van het curriculum voor 2022/2023.